Colin Waeghe

10.09.2017 - 23.12.2017

FOCUS BELGIE

< Back
focus-belgie-

FOCUS BELGIE (Galerie Wilms (Venlo, NL)

De tentoonstelling Focus Belgiƫ toont werk van vijf getalenteerde Vlaamse kunstenaars. Galerie Wilms dook in de Belgische kunstscene en 'ontdekte' deze kunstenaars waar zij u graag kennis mee willen laten maken. Het werk varieert van schilderkunst, fotografie tot sculpturen. Middels deze tentoonstelling streeft Galerie Wilms er naar om de wederzijdse ontmoeting tussen de Nederlandse en Belgische kunstscene te stimuleren.

Colin Waeghe (Gent, 1980)

" Kijken naar werk van Colin Waeghe is het equivalent van een wandeling maken. Het is alsof we uitgerust met een action cam door een landschap, langs een beeldengalerij, doorheen het huis of op wolken lopen, terwijl de camera elke trillende beweging van ons lichaam registreert. Wat Waeghe ons laat zien, is wat die soms grillige beweging als beeld oplevert. Hoewel er onrust te bespeuren valt, is er geen sprake van nervositeit. De wandelaar is niet opgejaagd; zijn beweging verstilt als het ware fragmentarisch, als was het zijn bedoeling greep te krijgen op het machtige van de natuur, de architectuur, de sculptuur, het textiel, het lichtspel, de tronie. Er zijn zovele elementen die zich vrijwillig aandienen als spel. Louter technisch is hier iets anders aan de hand dan 'motion capture'. In Waeghes werk ontsnapt de beweging net aan onze greep, als een fenomeen dat buiten ons zintuiglijk bereik blijft, haperend en vaak ook zinspelend op ons aarzelend waarnemen. De stijl van Waeghe, die eigenlijk beter kan getypeerd worden als een experimenteren met stijlen, beoogt steeds eenzelfde objectief: het registreren van resonantie in wat wij doorgaans benoemen als stilte. Het is een picturaliseren van de 'silentium tremens' die alomtegenwoordig is en waarmee wij met onze beperkte menselijke vermogens grote moeite hebben, zoals met alles dat aanwezig maar doorgaans onzichtbaar is. Het oeuvre van Colin Waeghe kenmerkt zich primair door een diastolisch estheticisme waarbij in elk beeld een ontspanning waarneembaar is tussen twee momenten waarin iets is en iets er toedoet. "

(Fragment uit 'Silentium Tremens: over het diastolisch estheticisme in het oeuvre van Colin Waeghe', Tom De Mette, 2016)

More info